Basmati Pirinç
Himalaya Dağları’nın karlı suları ile beslenen bir pirinç türü olan basmati pirinci, bilinen pirinç türlerinden daha uzun ve daha büyüktür. Yarı mat, yarı saydam bir rengi bulunan pirinç kendinden aromalı pirinç türleri arasında yer alır. Zaten basmati kelimesi de Sanskritçede “parfüm, parfümlü” anlamlarına gelir. Ana vatanında bile çok özel bir toprakta, çok özel şartlar isteyen basmati pirinci prens olduysa sebebi budur.
Ender bulunan bir pirinç türüdür. Bu yüzden uzun yıllar boyunca Güneydoğu Asya bölgesinde sadece soyluların sofrasını süslemiştir. Düşük nişasta oranına sahip olması nedeniyle tane tane pişer, pişerken de muhteşem aromasıyla mest eder.
Özel iklim şartları istediği için bu pirinç türünü Türkiye’de yetiştirmek maalesef mümkün değildir. Basmati pirinç bol suyu bulunan ılıman iklim bölgelerinde yetişir. Yetiştiği coğrafyanın iklim şartlarına göre mayıs ile temmuz ayları arasında ekilen basmati pirincinin hasadı kasım ile ocak ayları arasında yapılır.