Teff Tohumu
Teff, bir tahıl türüdür. Dünyanın en ufak tahıl tanesi olma özelliği taşır. Çapı bir milimetreden küçüktür.
Taf ve khakshir isimleriyle de bilinir.
Ana vatanı Kuzey Etyopya’dır.
Beyaz, kahverengi ve kırmızı olmak üzere 3 farklı renk çeşidi vardır. Beyaz renkli teff tohumunun tadı kestaneye, kahverengi olanınki ise fındığa benzer. Kırmızı renkli olan demir bakımından zengindir.
Teff tohumunun en çok kullanıldığı alan ekmek yapımıdır. Etiyopya’da, Etiyopya ekmeğinin yapımında kullanılır. Ayrıca gevreklere ilave edilir.
Son yıllarda glutensiz makarna ve ekmek yapımında da kullanılmaktadır.
Yüksek besin değerine sahiptir. Kalsiyum açısından zengindir. İçeriğinde kalsiyumun yanı sıra demir, fosfor, tiamin, alüminyum ve bakır bulunur.
Teff Tohumu Nasıl Kullanılır ?
Kinoa tariflerini teff tohumuna da uyarlayabilirsiniz.
Teff tohumu genellikle ekmek yapımında kullanılır.
Kurabiye, kek, makarna ve bisküvi yapımında kullanılır.
Çorbalara kıvam arttırıcı olarak katılır.
Haşlandıktan sonra salatalara ilave edilir.
Pilavı yapılabilir.
Ayrıca çay olarak da tüketilir.
Teff tohumunun en yaygın kullanım şekli yoğurtla karıştırılıp tüketilmesidir. Peki teff tohumu yoğurtla nasıl kullanılır? 1 tatlı kaşığı teff tohumunu haşladıktan sonra 1 kase yoğurda katarak tüketebilirsiniz.
Son olarak şunu belirtmeliyiz ki; teff tohumu kullanımı kinoa gibi kolay değildir. Kinoa pişirildiğinde tane tane olurken teff tohumu yapışır. Bu sebeple daha çok hamur işleri yapımına kullanılır.