Greçka
Kara buğday diyabet, yüksek tansiyon, kolesterol, obezite ve çölyak gibi çeşitli sağlık sorunlarına karşı kullanması önerilen sağlıklı besinlerden birisidir. İsminden dolayı tahıl olduğu düşünülse de karabuğday tahıl değil, kuzukulağıgiller (Polygonaceae) familyasına ait tahıl benzeri (pseudo-cereal ) bir bitkidir. Greçka olarak da bilinir, İngilizcesi ''buckwheat'', Latincesi "Fagopyrum esculentum"dur. Karabuğdayın yenen kısmı üçgen şeklindeki tohumlarıdır. Hafif aromalı, pek baskın olmayan bulgura benzeyen bir tadı vardır.
Dünyada en büyük kara buğday üreticisi Çin'dir. Toplam üretimin yaklaşık yarısını gerçekleştirmektedir. Bunu Rusya ve Ukrayna izlemektedir. Polonya, Japonya, Amerika, Kanada ve Fransa da ticari olarak karabuğday yetiştirilen ülkelerdir. Geçmişi çok eskilere dayanan karabuğday Orta Asya kökenli bir bitkidir. İlk olarak Çin ve Japonya’da yetiştirilmiş, daha sonra Rusya ve Avrupa’ya yayılmış ve oradan da 17. yüzyıl başlarında Amerika’ya ulaşmıştır. Zaman içinde Doğu ve Batı'ya, daha soğuk iklim bölgelerine yayılmıştır. Karabuğdayın sağlıklı bir gıda olması ve verimli olmayan topraklarda bile yetiştirilebilme özelliği, nadasa bırakılan tahıl ürünleri arasında tercih edilmesinde önemli rol oynamıştır. Ayrıca hızlı büyümesi ve gelişmesi, soğuk iklimlerde yetişebilmesi ve zor koşullara uyum sağlayabilmesi geniş bir coğrafyaya yayılmasında etken olmuştur.